------ Pagina is in bewerking ------

Aardappelen zijn de knollen die onder de grond aan de aardappelplant groeien. .

Voedingswaarde

Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C.
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam.

Bildtstar

Het ras "Bildtstar" is een vastkokende aardappel met een rode schil en goede smaak.

De Bildtstar is ontwikkeld in de Friese gemeente Het Bildt en is ontstaan door een kruising van de aardappelrassen Winda en Saturna.

In Salland de meest gewilde aardappel!

IMG_20200818_163209638

Colomba

Het ras Colomba is bijzondere aardappel. Het calorie gehalte is zeer laag, waarmee we kunnen voldoen aan de huidige vraag van gezond voedsel van eigen bodem.

 

8

Frieslander

Het ras Frieslander is een kruimige ofwel bloemige aardappel, die uitermate geschikt is voor de stamppot, maar zeker ook koken, bakken, poffen of frituren.

Fontane

Het ras Fontane is een een echte frites, patataardappel. Uit de grote, ovale knollen kunnen mooie Franse frietjes (= smalle) normale frieten en echte oma's patatjes (= extra dikke) frietjes gesneden worden, met een patatsnijder maar ook zelf met een schilmesje.

Zelf oven patat maken ?

Voor 4 personen

1,5 kilo echte Fontanes
eetlepel zonnebloemolie
zout of aardappelkruiden of aardappelkruiden.

Was de aardappel, eventueel schillen en snij deze in  plakken. De plakken snij je weer in repen.
Breng ze aan de kook in een ruime pan  water. Vanaf het moment dat je het vuur aanzet zo'n 10 minuten in de pan laten zitten om ze vervolgens af te gieten en droog te deppen.
Alternatief is om ze 30 - 45 minuten te laten weken in een bak koud water en dan droog te deppen.

Vervolgens de olie in de pan of braadslede met de kruiden en schep de friet om.
Verdeel ze gelijkmatig over de braadslede en bak de frieten in 20 minuten op 200 graden.
Schep ze een keer om en dan nog 10 minuten op 220 graden.

Schep je zelfgemaakte heerlijke ovemfrieten nu in een kom met keukenpapier, strooi er wat zout en/of kruiden over en schud een paar keer om.