Erf

Op en rondom het erf van "De Jonghe Leeuw" is veel meer dan alleen maar functioneel. Het heeft een ecolosiche , landschappeijke en cultuurhistorische waarde.  Bij aanpassingen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekeigen typen beplanting. "De Jonghe Leeuw" ligt op de kruizing van streken, IJsselstreek en Salland, waardoor beiden eingenheid voorkomen.

 

Knotlindes
De Winterlindes, waarvan er 5 voor het huis staan, zijn niet alleen mooi, maar geven een uitstraling aan de stelpboerderij. Maar de voornaamste reden dat ze er staan, zijn als zonnewering, ze beschermen het huis tegen de warmte. De twee knotlindes die voor de uitbouw staan, zijn dan ook kleiner, en hebben de takken lager aan de stam zitten, dan de drie andere knotlinders.
Het verschil tussen knot- en leibomen is dat notbomen steeds op vaste gesteltakken worden geknot. Leibomen worden horizontaal geleid door middal van een frame.

Vlier
Naast de schuur staat een vlier, in vroegere tijden werd er gedacht dat het onheil zou afweren, waarom nu ook niet?

Moestuin
Boerenbedrijven waren vroeger veelal zelfvoorzienend, de moestuin leverde daar een grote bijdrage aan.
Door verschillende groenten, (zacht) fruit te telen, te oogsten en bewaren, kon men bijna het hele jaar door eten van eigen geteelde gewassen.
Wat in onze moestuin overtollig geteeld is, verkopen we in onze verkoopstal, direct vanuit de tuin, verser dan vers!