Houtwal
De houtwal bestaat uit bomen, struiken en kruiden.

De houtwal van "De Jonghe Leeuw" bestaat uit twee rijen verschillende bomen, elk, els en berk. De houtwal geeft beschutting tegen de wind. Vroegen hielden ze het vee binnen, de wilde dieren buiten het erf. Het hout werd gebruikt als brandstof en geriefhout. Lans de houtwal loopt een slootje (ontstaan doordat de aarde gebruikt werd voor de wal). Het elzenhout werd vroeger gebruikt om gereedschap van te maken, nu het het brandhout voor de kachel.

Struiklaag bestaat uit meidoorn, sleedoorn, braam, lijsterbes en vuilboom. In Salland is de overgang tussen erf en landschap geleidelijke, de wal is ongeveer 3-4 meter breed en worden eens in de 7-12 jaar afgezet. De laatste keer is dit in 2020 gebeurd.

Blad

Elk blad is een soort fabriekje, het proces van fotosynthese.
Het bladgroen, die de groene kleur aan bladeren geeft, maakt met behulp van zonlicht, water en CO2 (Koolstofdioxide) voedsel voor de boom aan, een soort suiker. Bij het maken daarvan komt O2 (Zuurstof) vrij, voor levensbelang voor ons als mensen.

Bloem

Er zijn mannelijke (stuifmeel), vrouwelijk (stamper) en tweeslachtige bloemen. Meestal zitten mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende bomen.
Bloesems worden door wind of insecten bestoven, waardoor vruchten en zaden ontstaan.
De insecten worden door geur gelokt, nectar is voedsel voor insecten.
Onze honingbijen maken van de nectar overheerlijke honing.

 

Insecten

In de barst van de schors en tussen de takken en bladeren leven veel insecten. Sommige insecten beschadigen de boom, waardoor de boom ziek wordt, maar de meesten leven in harmonie met de boom.
Vogels verbergen hun nest tussen de takken, de bladeren bescherming tegen regen, wind en is voedsel. Vogels houden van insecten, larven, vruchten en zaden.

Eik

De eik wordt de "Koning der Bomen" genoemd, de knoestige takken, houden de kroon van de "Koning" omhoog. De eik groeit goed met veel licht, en vochtige, voedzame bodem.
De schors is ruw met diepe groeven, waarin insecten zich kunnen verschuilen, vogels hun voedsel vinden.
De bloem zijn vrouwelijk of mannelijk en heel klein.
De vrucht is de eikel, voedsel voor knaagdieren, vogels en ander wild.