Uien

Teelt

De ui is een echte dame onder de gewassen, ze vraagt meer zorgvuldigheid, maar zeker veel aandacht, tijd. De ui is een "open" gewas, waardoor ongewenste (on-)kruiden hun kans grijpen om de ui te overwoekeren. (On-)kruiden worden, zowel met gewasbescherming, dan wel  meerdere keren met de hand bestreden. Dat betekent dagenlang, 'heen en weer", "op en neer" door de bedden van uien met de hak in de aanslag elk onkruidje te wieden.

Voedingswaarde

Wist u dat uien:

  • bomvol voedingsstoffen zitten?
  • goed voor je hart zijn?
  • heel veel antioxidanten bevatten?
  • kanker werende stoffen bevatten?
  • bijdrage bloedsuiker regulering?
  • kunnen verbetering botdichtheid?
  • antibacteriële eigenschappen bevatten?
  • maar vooral MAKKELIJK, vele diverse toepassingen en zeer SMAKELIJK in gebruik?
IMG_20200819_162629850

Blanke UI

Deze uien worden officieel GELE uien genoemd. Risico spreiding doen we door verschillende rassen telen, maar is zeker één van onze biologische manieren om ziektedruk te verlagen.

Rode UI

Alle rode uien worden pas een tijdje na de oogst, rood van binnen en zijn over het algemeen scherper en sterker van geur en smaak. De rode variant van de uien vraagt nog meer aandacht van de teler, is zeer gevoelig.
We telen enkele bedden tussen onze gele uien voor onze Verkoopstalletje "De Jonghe Leeuw".